Cum alegi aspiratorul potrivit

Posted by valentin 15.09.2014 0 Comment(s) Cum sa.., Informatii din lumea aspiratoarelor,

Ce factori ar trebui să iei în considerare atunci când îți alegi un sistem central de aspirare?

Un sistem centralizat de aspirare funcționează prin aspirarea prafului și tuturor particulelor din spațiul aspirat într-un sistem de tuburi, ce nu sunt la vedere (ca în cazul aspiratorului clasic) ci, de obicei, sunt montate în pereți și în podele. Aceste tuburi conduc materialul aspirat într-un spațiu central, de tip colector de praf, care  situat departe de ariile de interes ale casei (nu se montează niciodată în acele zone care sunt habitate de locuitorii dintr-o locuință).

Supapele de admisie a aerului sunt situate de obicei în pereți sau podele, astfel încât atunci când se conectează furtunul, sistemul se activează și începe operațiunea de aspirare a murdăriei. Motorul care conduce sistemul este mult mai puternic decât motorul unui aspirator convențional și este situat, în mod obișnuit, în afara locuinței (într-un garaj sau o anexă a casei, special construită) sau în afara centrului locativ al locuinței.

Recipientul în care se colectează praful este semnificativ mai mare decât în cazul sistemelor de aspirare tradiționale, ceea ce îi oferă utilizatorului o autonomie mare de funcționare, golirea acestuia fiind efectuată de doar de trei sau patru ori pe an.

 

Sursa foto

 

Factorii de care trebuie să ținem cont înainte de instalarea unui aspirator centralizat

 

Montarea unui sistem central de aspirare de tip profesionist îți permite să te bucuri de o multitudine de avantaje. Însă, înainte de a-l comanda online sau din magazin, este foarte important să înțelegi care sunt acele elemente pe care trebuie să le iei în considerare înainte de instalare.

Optează pentru sistemul potrivit, dar și pentru o echipă de montaj corespunzătoare

 

Identificarea sistemului de aspirare central adecvat locuinței tale poate însemna o căutare dificilă, mai ales dacă nu știi cum funcționează un astfel de aspirator.  De obicei, cea mai bună opțiune este să discuți cu prietenii și vecinii care au instalat un astfel de sistem în casa lor. Gândește-te la el ca la un aspirator normal, dar care este amplasat în locuința ta, ceea ce înseamnă că o să fie o parte a casei tale. Alege-ți un furnizor de încredere, care să-ți pună la dispoziție cât mai multe variante și care să-ți ofere sprijin în alegerea sistemului potrivit. Ia în considerare aspecte precum:

  • Brandul producătorului;
  • Durata de funcționare a modelelor prezentate;
  • Ușurința în montare (un sistem mai complicat poate însemna costuri de instalare mai ridicate);
  • Posibilitatea de a avea la dispoziție piese de schimb și accesorii;
  • Părerea celorlalți utilizatori (verifică dacă aceștia chiar au efectuat o achiziție, pentru a evita părerile pozitive "comandate");
  • Longevitatea pe piață a producătorului.

Procedează în același fel și cu echipa de montaj sau optează pentru o recomandare din partea prietenilor, a celor care deja au instalat un astfel de sistem, a vânzătorului sau a producătorului. Dacă vei proceda în acest mod, cu siguranță că șansele ca sistemul de aspirare central pe care îl vei alege și monta vor atinge nivelul maxim de satisfacție.

 

Analizează necesitățile de curățenie a locuinței tale

 

Dacă deja ți-ai făcut o idee despre ce sistem de aspirare central îți dorești, va trebui să programezi o întâlnire cu echipa de montaj direct acasă la tine. În acest fel, membrii echipei sau instalatorul recomandat o să evalueze ce tip de sistem (dintre cele alese) este mai potrivit pentru tine. Pe lângă selectarea unui sistem cu motorul potrivit, fluxul de aer și eficiența aspirației, instalatorul  va folosi, de asemenea, cel mai probabil,  termeni precum "puterea de sucție a apei" și "centimetri cubi de aer aspirați pe minut". Ca să îl înțelegi mai bine, iată ce înseamnă fiecare din acești termeni:

 

Puterea de  sucție  a apei

 

Pentru a testa puterea efectivă de aspirație a aspiratorului, apa este aspirată printr-un furtun și se măsoară nivelul (în centimetri) la care se ridică apa în conducte. Este cel mai simplu mod de măsurare a forței de "aspirație garantate" a motorului.

 

Centimetri cubi de aer aspirați pe minut

 

Această măsurătoare testează cantitatea de aer preluată prin furtun. Cu cât diametrul furtunului este mai mare, cu atât este necesar un flux mai mare de aer. Un nivel mai mare este esențial dacă pardoseala este acoperită cu gresie care are spațiile dintre plăci mai adânc, astfel încât aspirarea să fie cât mai eficientă (dislocarea resturilor folosindu-se fluxul de aer și aspirarea mai ușoară în sistemul central de aspirat).

 

Localizarea supapelor de aspirație și prizelor de intrare pentru furtun

 

Supapele de intrare sunt amplasate în mod obișnuit în punctele centrale, cum ar fi în holuri, pentru a fi ușor de utilizat. Majoritatea locuințelor care dispun de un aspirator central au trei sau patru supape de aspirație, mai ales dacă este o casă cu două etaje.

De asemenea, dacă dorești ca furtunul să ajungă în toate încăperile și lin orice loc greu accesibil, ar trebui să alegi unul cu o lungime care să se potrivească dimensiunilor casei. De asemenea, poți opta pentru furtunuri retractabile, care îți permit să ajungi la lungimea necesară, fără să ocupe foarte mult loc.

 

Ponturi pentru camera sau locația în care va fi amplasată unitatea de colectare/sistemul de conducte ale aspiratorului

 

Cu excepția cazului în care îți construiești o locuință nouă sau ai de gând să realizezi o renovare de dimensiuni majore în casa ta (ceea ce înseamnă că o să proiectezi o cameră specială pentru unitatea centrală de aspirare, precum și o să stabilești modul în care conductele de aspirare vor fi implementate în perete/pardoseală), atunci instalatorul va trebui să analizeze cu atenție cum să ascundă tubulatura necesară bunei funcționari a sistemului. De asemenea, trebuie luată în considerare amplasarea unității de praf și pozițiile supapelor de admisie. Iată câteva ponturi pentru montarea sistemului de conducte:

  • Pentru casele cu un singur plan (parter) recomandabil este prin pardoseală, iar supapele de admisie pot fi montate fie pe perete, fie pe podea. Pentru locuințele care dispun de o spălătorie sau de un subsol, aici este ideal a se amplasa  unitatea de colectare a prafului.
  • Dacă podeaua este solidă, pot fi folosite metode inventive, precum ascunderea tubulaturii în spatele dulapurilor este tipică. Se poate opta pentru trecerea conductelor prin pod/mansardă sau pentru realizarea unei mini camere în spatele unui dulap este, de asemenea, o metodă utilă.

Indiferent de modalitatea aleasă, instalatorul ar trebui să caute distanța cea mai mică de la motor la recipientul colector de praf pentru a evita pierderea randamentului.

Instalarea unui astfel de sistem înseamnă că poți să renunți la aspiratoarele clasice, care se strică des și care nu aspiră nici atât de bine și să te bucuri de un aspirator care este longeviv, aspiră până aproape de perfecțiune și este ideal pentru  persoanele cu alergii sau alte afecțiuni respiratorii. Tu ce mai aștepți? Achiziționează-ți unul și bucură-te de o casă în care ești mereu acasă!

Leave a Comment