Sistemele de aspirare centrale – ponturi pentru prelungirea duratei de utilizare

Posted by valentin 15.09.2014 0 Comment(s) Cum sa.., Informatii din lumea aspiratoarelor, Produse Noi,

Sistemele de aspirare centrale – ponturi pentru prelungirea duratei de utilizare

 

Deținerea unui sistem de aspirare centralizat de top nu înseamnă doar beneficii nelimitate în comparație cu aspiratoarele clasice, ci și o durată de folosire extinsă (între 10 și 20 de ani, la un nivel de performanță ridicat). Dar, pentru a beneficia de aceste facilități se impune și respectarea unui program de mentenanță corespunzător. Așa cum ai grijă de un aspirator convențional (curățarea periodică a periilor de aspirat, golirea sacului colector, verificarea cablului de alimentare, etc.), tot așa trebuie să te îngrijești și de aspiratorul tău central.

În plus, gândește-te că în această instalație se adună toate acele particulele nesănătoase și resturile din interiorul casei tale, așa că trebuie să îi oferi atenția cuvenită. Dacă se întâmplă să se înfunde sistemul de aspirare (ceea ce se întâmplă extrem de rar)? Dacă sistemul de filtrare nu este îngrijit ori sacul colector nu este deșertat la timp, oare, atunci sistemul va mai funcționa corect? Pentru a nu ajunge în situația de a solicita ajutorul unei echipe specializate, iată ce trebuie să faci chiar tu pentru menținerea în cele mai bune condiții de utilizare a echipamentului tău de aspirare centralizată!

 

 

Sursa Foto

 

 

Sfaturi pentru extinderea duratei de viață a aspiratorului central

 

Unul dintre avantajele unei instalații centrale de aspirator este nu are nevoie decât de o întreținere minimă. Dacă instalatorul profesionist de sisteme centrale de aspirat s-a asigurat că fiecare piesă a echipamentului este în montată la locul potrivit, tot ceea ce vei avea tu de făcut în continuare va fi să verifici dacă unitatea funcționează corespunzător.

  • Citește cu atenție manualul de utilizare

Citește manualul utilizatorului (acolo unde găsești toate informațiile necesare), dar, pentru un plus de siguranță, solicită instalatorului la momentul montării sistemului  să-ți arate cum se procedează cu golirea recipientului de colectare, cum se schimbă sacii, cum se folosește în mod corect furtunul de aspirare și orice alte ponturi îți poate oferi pentru a maximiza nivelul de performanță al aparatului și pentru a-i crește durata de folosire. În cazul în care consideri că o astfel de activitate de întreținere te depășește, atunci poți să închei un contract de prestări servicii mentenanță cu o firmă specializată, care se poate ocupa de îngrijirea sistemului tău pe baza unui program regulat de întreținere.

  • Verifică orificiul de evacuare

Gura de evacuare nu trebuie blocată; în caz contrar, fluxul de aer va fi restricționat. Aceasta trebuie verificată cu regularitate  pentru a te asigura că aerisirea nu este înfundată cu murdărie, resturi de plante ori alte tipuri de resturi sau obiecte cu dimensiuni mici, care au fost aspirate în timpul procesului de curățare a locuinței.

  • Verifică dispozitivele de fixare ale motorului

Un sistem central de aspirat este instalat chiar în casă (în acele încăperi care nu sunt utilizate de către oamenii din locuință, așa cum este subsolul, casa scărilor sau garajul ori orice alt spațiu care nu are o destinație locativă) și se bazează pe un motor electric. Dacă sistemul se confruntă cu probleme în funcționare, serviciul poate fi întrerupt și poate provoca tot felul de neajunsuri, inclusiv necesitatea unor lucrări de reparații, care poate echivala cu o casă murdară și plină de praf în toată această perioadă. Verifică periodic dispozitivele de fixare ale motorului pentru a evita o funcționare defectuoasă a acestuia.

  • Îngrijește-te de furtunurile și capetele furtunurilor de aspirat

Furtunurile de aspirare trebuie să fie în stare bună pentru ca sistemul să funcționeze corect. Asigură-te că verifici furtunurile pentru a vedea dacă există urme de deteriorare și de uzură normală. Inspectează cu atenție și de mai multe ori capetele furtunului de aspirat și îndepărtează murdăria de acolo; de asemenea, înlocuiește periile de carbon de la fiecare trei până la patru ani pentru a spori eficiența sistemului.

  • Asigură-te că sistemul de aspirare nu este niciodată înfundat

Unul dintre motivele principale pentru care se blochează dispozitivele de aspirare centrale este legat de faptul  se ajunge în situația în care să se aspire resturi ce sunt prea mari sau umede pentru furtunuri. De asemenea, aspirația poate deveni mai slabă pe măsură ce recipientul se umple sau atunci când sacul de filtrare este înfundat.

  • Golește sacul de colectare

Eliminarea murdăriei din sacul colector sau înlocuirea sacului de filtrare este o operațiune necesară a fi efectuată, în mod obișnuit, la fiecare trei până la șase luni, în funcție de frecvența utilizării. Atunci când faci acest lucru, inspectează și filtrele și scutură-le de praf și de orice urmă de murdărie depusă pe acestea.

  • Achiziționează-ți întotdeauna sistemul de aspirare central de la un centru profesionist online care îți oferă și posibilitatea cumpărării ulterioare a pieselor de schimb sau a altor accesorii

 Dintr-un astfel de magazin online le poți comanda la prețuri mult mai mici, vor ajunge mult mai rapid și vei avea la dispoziție o varietate de opțiuni dintre care să alegi.

  • Optează pentru serviciile unei echipe profesioniste, care să-ți asigure mentenanța

 Chiar dacă verifici și cureți în mod frecvent sistemul de aspirat central, tot trebuie să angajezi un expert sau o echipă profesionistă care să se ocupe de aceasta din când în când. Printre lucrările de întreținere, care necesită asistență profesională, sunt incluse curățarea spațiilor înfundate din interiorul tubulaturii, lubrifierea lagărelor motorului și înlocuirea periilor de cărbune.

Așadar, cât de simplă este întreținerea unui aspirator central?

 

 

În general, sistemele de vid central nu necesită prea multe lucrări de întreținere după instalare. Va trebui să golești în mod regulat recipientul de colectare a murdăriei, exact șa cum ai proceda și cu orice alt tip de aspirator. Dacă sistemul are un sac de filtrare, acesta va trebui înlocuit în mod regulat (doar de două până la patru ori pe an, în funcție de sistem și cât de des se execută operațiunea de curățare a locuinței).

Iată că, pentru a prelungi durata de funcționare a aspiratorului central, trebuie fie ca tu să efectuezi operațiunile de întreținere preventivă obișnuite, fie să angajezi un profesionist care să facă această treaba în locul tău. Indiferent de modalitatea aleasă, tu și locuința ta o să beneficiați de un sistem de aspirare centralizat care o să funcționeze la nivel maxim de performanță pentru foarte mulți ani de acum înainte.

 

Leave a Comment